Proiect Astro

Femei care au contribuit la schimbarea lumii, prin știință 

         La 11 februarie s-a marcat în întreaga lume, Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei. Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 decembrie 2015 o rezoluţie privind stabilirii unei zile internaţionale dedicată recunoaşterii rolului important al fetelor şi femeilor în domeniile ştiinţei şi tehnologiei în Știință.

https://www.un.org/en/observances/women-and-girls-in-science-day

În perioada 11 februarie – 8 martie, Oficiul/Biroul pentru sensibilizare/Promovarea Astronomiei (OAO)_ al Uniunii Astronomice Internaționale  lansazează proiectul international în scopul evidențierii importanței incluziunii de gen și a celor mai bune practice în acest sens,  evidențiind contribuțiile femeilor în  astronomie. Datele sunt alese pentru a coincide cu Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei (11 februarie) și Ziua Internațională a Femeii (8 martie).

Pentru ediția din 2022 a Women and Girls in Astronomy (WAGIA), OAO și-a propus Schimbarea percepțiilor, atitudinilor, comportamentelor, normelor sociale și stereotipurilor față de femeile în STEM în societate.

http://uis.unesco.org/sites/default/files/documents/saga-sti-objectives-list-wp1-2016-en.pdf

Acest eveniment a fost marcat în Școala Gimnazială  ,,Ioan Bob” din Cluj Napoca, prin proiectul ,,Femei care au contribuit la schimbarea lumii, prin știință ” cu următoarele activități :

  1. Pezentare- ,,Femei celebre, în istoria astronomiei”, profesor Ofelia Popa , participanți elevii clasei a VIII-a B
  2. Concurs de desene cu tema ,,Fete în spațiu” desfășurat la clasa a IV-a D, prof. Iuliana Moldova și clasa CP F, Maria Borsan.

Parteneriat educațional cu COLEGIUL „FERDINAND I ”,  MĂNECIU, jud. Prahova